29. 11. 2013.

Struji struja...


...dok ne crkne. A kad struja crkne, onda na scenu dolazi nitko drugi do električar banderaš na papiru - ja! Doduše tim papirom na ovoj sceni ovdje mogu samo dupe obrisati, jer...

U Norveškoj se čak preko 99% struje proizvede u hidrocentralama, što nije nimalo nevjerojatno s obzirom na sveprisutnost vode i velike visinske razlike između one vode gore i ove vode dolje. Jedna velika razlika u odnosu na "našu" struju je to što nemaju nulu, tako da je ova plava žica također pod naponom i zato ne pipaj sliku! Razlika je i u naponu koji je ovdje 220V između dvije faze, a u praksi to znači da svi uređaji kupljeni (ili ukradeni) kod nas uredno rade i ovdje.

Pošto su Norveške kuće drvene, neispravne električne instalacije vrlo lako mogu izazvati požar. Sve radove mora izvršiti ovlašteni instalater, a eventualno moguće ih je izvoditi samostalno pa gospodin strujkan kasnije dođe i sve to pregleda. Zbog visokih cijena usluga daleko je isplativije raditi samostalno, ali i zbog nepriznavanja isplate osiguranja u slučaju požara, potrebno je pod obavezno da ovlaštena njuška izvrši pregled.

I ja sam sudjelovao prilikom postavljanja dotične instalacije. Nakon dugotrajne dvodnevne eksploatacije desio se kvar. Gecrkt! Hitrim korakom zapustih se da vidim gdje je problem. Isključio sam sva trošila iz utičnica, raskopao prekidač za svjetlo, prvu, drugu, treću razvodnu kutiju i - neće. Pod svjetlom baterijske lampe pregledavao sam žice na svim spojevima. Nigdje ništa ništa zagorilo od kratkog spoja, nigdje se ni gole žice ne dodiruju. Hmh... Sklapam prekidač, sklapam razvodne kutije, pokušavam još jednom uključiti, kad ovaj put sve radi. E sad nastaje problem. Popravio sam kvar za koji nemam pojma niti gdje je bio. Hmh opet! Isti taj kvar otkrilo je obično kvrckanje po razvodnoj kutiji. Otkrio sam da uzemljenje nije dobro spojeno (srednja spojnica na slici sa izvučenim puknutim žicama) pa je zato fidovka izbacivala. Sivonja koji je zašerafljivao spojnice, upotrijebio je silu kao da učvršćuje temelje kuće, a ne silu za spajanje obične mekane bakrene žice.

Sad kad sam sredio ovaj kvar, s nestrpljenjem isčekujem sljedeći za dva dana.