30. 04. 2014.

EU Norveškoj

Došao je i taj dan, tralalalalaaaaaaaaaaaaa. Hrvatska je ušla u EU, ali malo je potrajalo da uđe i u Europsku ekonomsku zajednicu u kojoj je Norveška. Dakle sama Norveška nije u EU. Početkom ovog mjeseca vlada je napokon usvojila jedno veliko sudbonosno DA za nas koji smo velikim trbuhom za kruhom pobjegli iz Hrvatske. Onda je to kralj potpisao i hop cup, eto i nama pojednostavljivanja kompletnih peripetija oko radnih dozvola. Toga više nema! Procedura je jednostavna u slučaju kad si već u Norveškoj i u slučaju kad ideš u policiju obaviti prijavu. Ima nekih drugih varijantica, ali vjerujem da je isto sve jednostavno.

A kakva je procedura? Slušaj vamo!

Preduvjet je da imaš posao. Popuniš tri primjerka ovog obrasca koji ti pečatiraju i potpišu u firmi gdje su ti se smilovali da te zaposle. Može i na povremeno, privremeno, ovako, onako. Nije nužan stalni radni odnos, jer ni ja ga nemam pa znam iz prve ruke. Sve to u tri kopije od kojih jednu ostaviš u firmi. Jedna bi valjda trebala ostati u policiji, ali meni su ostavili obje od preostale dvije.

Nakon tog koraka, a može i paralelno s njim, potrebno je registrirati se kod UDIja te tamo aplicirati svoju prijavu. Trebaju podaci o firmi (koje ti poslodavac napiše na onaj obrazac ako sam ne znaš), neke generalije o sebi, adresa i tako to. Uostalom pogledaj obrazac. Neću ti ja sve crtati!

Posljednji i ključni korak je odlazak u policiju glavom i bradom te prikaz papira koji je poslodavac ispunio i naravno pasoša. Prije tog koraka postoje simptomi poput proljeva, nesanice i slično... Službenica si je iskopirala čini mi se oboje i u kompjuteru pregledala ono što sam aplicirao preko neta. Kad je rekla "just one minute please" i otišla negdje iza, noge mi se oduzele. Mislio sam da ide po dvojicu da me odvedu. Al nije! Vratila se, ispunila papir koji dokazuje da sam opće prihvaćen u Norveškoj, potpisala i naklonila mi se. Reče da joj je čast što sam odlučio doći u Norvešku. Rekoh u redu je, lakše malo, nemojmo privlačiti pažnju ostalih došljaka koji čekaju u redu iza mene.

Ovim putem posebno bi htio zahvaliti Hrvatskoj koja je ušla u EU i omogućila mi bjeg u jedno sasvim drugačije društvo gdje se zna tko pije, a tko plaća. Uglavnom svatko sam sebi plaća. Hvala i rodbini koja mi je omogućila transportiranje i integriranje. A hvala i meni što sam imao muda upustiti se u tu pustolovinu.