01. 08. 2014.

Kabrion

Što je to kabrion? Ovi napredni Norvežani, križanjem kabrioleta i kamiona dobili su kabrion. Gleda čovjek i čudom se čudi, načuditi se ne može. Na službenom si putu, ljetna kišica u kosi, kradu ti sate, milina...

Počeo je od ranog jutra. Vergl-vergl-vergl-vergl-šipak! Vergl-vergl-vergl-šipak opet. Error FFR 03279-04 te DBR ili tako nešto, a na tahografu kaže sensor fault. A je to? Nakon nekoliko pokušaja vađenja ključa, zaverglao je. Neko vrijeme mirno sam radio i sve je bilo u redu.

E a onda nakon nekog vremena dolazim u kabrion, a ono kontrolna tabla svijetli, radio svira, a ključ mi u džepu. A je to na kvadrat? E tad bome nije zaverglao nikako. Onda je uslijedilo čeprkanje i domunđavanje telefonom sa kolegom. Na kraju je pomoglo odvajanje akumulatora, ali pomoglo je samo da kabrion zavergla. Errori su i dalje iskakali jedan za drugim.

Prije tjedan ili dva, u, nazovimo ih servis, mijenjali su nam šoferšajbu. Tako su je dobro zamijenili da je bolje bilo da smo nastavili voziti sa onom razbijenom. Vjerujem da je neka elektronika fino namočena i da je to djelomični uzrok problema. Uglavnom, kad sam ga upalio narednih 6 sati ga uopće nisam gasio. Sigurno je sigurno.

Kad sam odradio sve poslove, zaputio sam se u pravi servis. Tamo su otkrili da je neki prekid na kablu za tahograf i navodno je to glavni problem. Šoferšajbu su zalijepili selotepom. Jes da je malo jači, ali selotep je selotep. Sve u svemu, radni dan bez monotonije sa laganih 5 prekovremenih sati. Doduše dio sam proveo valjajući se pod kabrionom, ali većinu ipak cupkajući u servisu i nadajući se da će otegnuti što duže. Prekovremeni idu, sekunde kapaju kao kiša u kabrionu.

A kad smo kod prekovremenih i generalno kod plaćanja prekovremenih, jučer me šef (kako se ono na norveškom kaže šef?) obavijestio kako me neće platiti za radne nedjelje onako kako kaže zakon države Norveške, nego onako kako je njemu isplativije. Zakon kaže da je nedjeljom satnica dvostruka. E za mene to ne vrijedi. Tako mi je prošlog mjeseca fino ukrao cca 5000 kruna (4500 kuna) bruto ili oko 3300 kruna (3000 kuna) neto. Ode jedna HR plaća. A bome nije to ni ovdje zanemariv iznos. Nije uopće! Uglavnom, u mojoj glavi je krenuo raspad sistema vezano za šljakanje kod dotičnog. Točno onako kao u Hrvatskoj kad se govnari počnu ponašati govnavo. Jednostavno se desi onaj neki klik nakon kojeg je povratak u normalu težak. Nego, ova žalopojka nema nikakve veze sa ovim tekstom. To je onako usput, neka se pročuje svijetom da i ovdje gdje je dobro, ruže cvjetaju sve manje crvene i sve više govnavog mirisa.

Nego, evo jedan video iz kabriona. Fućkaš plaću, volontiranje je in!