05. 09. 2014.

Štrajk!Došlo doba da se štrajk proba. Dobro tvoje oči vide, da, štrajk! Pa ovo stvarno više nema smisla. Plaće su jednako velike od kad sam ja došao ovamo. To je apsolutno izrabljivanje!!!

Zezam se malo, ali i ne zezam se. Ovdje plaće jesu dobre, ali dobra je i potrošnja pa to sve nekako ide jedno s drugim. U Norveškoj je normala da se svake godine plaće povećavaju za neki sitan iznos. Neki imaju sreće pa to i nije skroz sitan iznos. Mi smo imali sreće pa su nam figu povisili plaće. Za jedan sat crnčenja plate nas tamo nekom sićom za jedno tri kile kikirikija. Pa ne može to više tako sunce vas ne ogrijalo! Štrajk!!!

Hm, da, štrajk je ovako jedna neaktivna aktivnost štrajkača koju pokrene sindikat. Pošto imamo nekolicinu ljudova koji su došli odraditi sezonu i nekolicinu redovnih stranaca kao ja, firma i dalje šljaka. Mi jadničci nismo učlanjeni u sindikat i moš ga fućkati. Dovoljno nas je da se firma koliko toliko koprca iznad površine potpunog nerada. Ja sam bio otprilike ključan u današnjem danu jer sam jedini vozač koji nije u sindikatu tako da sam danas ipak nešto dostavio, premda i šef također vozi pa će i on uskakati. U nedjelju vozimo obojica, a tamo sljedećeg tjedna vjerojatno će još jedan od vozača raditi, jer koliko sam saznao zbog neke tehnikalije u sindikatu nije 9 ljudi nego samo 6, što će reći da će barem dvoje nastaviti raditi normalno. Još jedan vozač će taman biti dovoljan da se održi kakva takva funkcionalnost. Na našu žalost, slab je to pritisak na poslodavca.

No s druge strane, današnji dan je bio interesantan. Zbog radi cijele te strke, jelte, šef je malo pogubljen. Prvo sam krenuo u grad sa praznim kamionom kako bi pokupio prljavu posteljinu iz hotela. Kad sam odmaknuo 10 kilometara šef me nazvao i opozvao. Rekao da se vratim po narudžbu za jedan drugi hotel. Kad sam prevalio 20 i neki kilometar idući prema tom hotelu, nazvao me i rekao da mi je zaboravio reći da za taj hotel osim posteljine imamo i stolnjake. Vraćaj se opet! I tako sam ja u 7:30 bio u jednako startnoj poziciji pred firmom kao i u 6:00. Raspad sistema je više nego očigledan. Što li nas sve čeka....

Koliko čujem učitelji štrajkaju već peti tjedan. Ozbiljna su to vremena štrajka. Baš me interesira koliko će se ovaj naš otegnuti. Kako god bilo, zbog sezone koja je manje više gotova mene je očekivalo zujanje kući, no ovako ću zaraditi još koju kintu. U svakom zlu neko(m) dobro, što bi rekli mudri ljudi.

Evo i link na novine da ne bi bilo opet Gayo nešto izmišlja i laže.