01. 11. 2014.

Terenac

Telefon je zacvrkutao, a s druge strane priupitao me šef da li bi išao tjedan dana raditi daleko, preko sedam planina, sedam jezera i sedam fjordova, u gradić Sogndal. Rekoh ajde i mogao bih, što ne bih.

Nakon jahanja autobusom od tri i pol sata, dočekala nas je poslovotkinja Sogndal poslovnice naše firme. Odvukla mene i sekretaricu da mi objasni sve što me čeka sutradan. Kad sam sve to čuo, kuku mene! Nakon toga odvela nas je u smještaj koji je inače jedna kuća gdje ljudi unajmljuju sobe i dijele kuhinju, kupaonu i boravak. Tamo žive četiri dečka, dva šljakera i dva studenta. Kad sam vidio koliko je sve prljavo, kuku mene još jednom!

Prvi radni dan bio je utorak, a trajao je od 7 do 20 sati. Daleka vožnja, dosta posla, sve nepoznato i ono najgore, padala je kiša kao blesava. Cijeli dan sam bio mokar, al pošto nisam od šećera nisam se ni rastopio.

Ostali dani bili su ok što se vremena tiče, a svakako najveći izazov bio je put preko snijegom lagano obasute planinčine. To jutro krenulo je vrlo naopako. Utovario sam kamion i kad je trebalo krenuti, on nikako da upali. Verglaj, verglaj i ništa. Onda smo zvali servis, pa vamo, pa tamo i ništa. Padne dogovor da na drugi kamion brzo stavimo zimske gume i da idem s drugim. Sve se to otegnulo na nekih četiri sata strke i zbrke nakon kojih sam napokon mogao krenuti. Zbog zamjene guma nakon nešto kilometara trebalo je dotegnuti šerafe na kotačima, pa evo prvog dokumentarca sa tog događaja. Video se ne preporučuje mlađima od 18 godina!Drugi video je kratko blejanje na visini od 1400 metara. Dovršili smo uspon po kojem mi nije bilo baš svejedno. Prizor je bio vrlo dobar i žao mi je što nisam snimao, a snimao nisam jer mi je stvarno sva koncentracija bila potrebna za vožnju.


Mjesto Lom koje je bilo naše jedino odredište toga dana. Tu smo malo prošvljali i napravili kavenu pauzu prije povratka nazad.


Onda je opet uslijedilo lagano planinarenje u povratku.


Pa noćno spuštanje sa planine.


Poslijednjeg dana, s poslom sam počeo u 5 sati kako bi se što ranije vratio sa prljavim radnim odijelima, koja je ekipa u firmi morala oprati istoga dana kako bi se čista isporučila u ponedjeljak. Zbog prelaska trajektom morao sam malo žuriti, a kad se žuri... Trajekt report.


Sve u svemu, interesantno iskustvo. Živjela meni moja Norveška.