03. 01. 2015.

Kru' ti jebem!

Povratkom sa odmora, život me uhvatio u mašinu. Te novi posao, te "novi" auto, te nove kolege, te nove komplikacije, te nove neizvjesnosti...

Dobio sam posao, jesam! Dan prije početka rada bilo je super. Na dan početka rada bilo je ok. Sljedeći dan - onako. Nekoliko dana kasnije - trulkasto. Još nekoliko dana kasnije - katastrofa! Prvo je bila dostava kruha, pa onda dostava paketa po gradu sa ludim kolegom. Sada trenutno radim samo dostavu kruha, kru' ti jebem! U ponedjeljak dolazi šef sa odmora. Vidjet ćemo šta ćemo dogovoriti. Ne znam ni sam šta da očekujem. Jesam, odbio sam raditi sa onim divljakom. Hoću li sada dobiti nogom u guzicu, ne znam, ostaje da vidim. Da nastavim samo sa dostavom kruha u ranojutarnjim satima, taj obim posla mi me opravdava trošak putovanja do posla tako da, kru' ti jebem!

Zbog posla sam kupio auto. Trebalo je obaviti malo servisiranja i to je prošlo gotovo glatko. Zmajudi sada vozi ko lud, troši ko još luđi, al dobro je, imam pokretljivost, dobio sam krila. Sad je samo kerozin malo problematičan. A problem je i čišćenje ovog bijelog govna koje non stop pada, kru' mu jebem!

Nove kolege sa posla su sasvim ok, osim dotičnog s kojim sam radio. Čovjek piči kao da ima motor u guzici. Lako je njemu trčkarati sa njegovih 70 kila, kru' mu jebem! Uz to njegovo nervozno trčkaranje dolazi pametovanje, nesigurna i agresivna vožnja kamiona, često puta opasno manipuliranje teretom, a kreten je na kraju zašećerio svađom sa čovjekom zbog čijeg auta nismo mogli proći iste sekunde. Kao pravi kolega, sve sam cinkario u firmi. Morao sam reći svoje razloge zašto više nema šanse da radim s njim. Pa kud puklo.... Kru' ti jebem!

Od komplikacija na poslu, prije svega tu je dotični kolega zbog kojeg se sve zamrsilo. Onda uz to dolazi kamion kojim radim dostavu kruha i koji služi za dostavu paketa po gradu. Kakti Mercedes, a ono govno od skalamerije. Vrlo, ali vrlo je nestabilan po snijegu, posebno po bljuzgavoj varijanti snijega. Kao da nema prednje kotače, ide kud je njemu volja. Stakla se non stop zamagljuju te je preglednost nikakva. Svjetla ne dobacuju ni pet metara ispred. Za otvaranje lifta za teret ne postoji daljinski pa to uključuje dugotrajno stajanje na padalinama dok se lift otvori/zatvori, a ovdje vala nema kad ne pada. To dodatno pomaže zamagljivanju stakala prilikom vožnje. Unutrašnjost tovarnog prostora uvijek je mokra. Što zbog otvaranja svakih par minuta, što zbog prokišnjavanja. Takvo stanje je konstantno od kad radim. Pošto se sada temperature kreću oko nule, kretanje po tovarnom prostoru vrlo je, ali vrlo klizavo i opasno, kru' ti jebem! Posebno je zanimljivo kad se trake za vezanje tereta zalede. Neki dan kad je bilo -14, nije bilo šanse da koristim trake, osim jedne koja je slučajno bila tek malo vlažna. Sve to skupa izgleda kao savršeni uvjeti da se desi neko sranje, kru' ti jebem!

Al ima i lijepih trenutaka. Jučer jutro, kolega ranoranioc, gladni vrabac, vrzma se oko mene dok obavljam prvu isporuku. Gleda me, oblizuje kljun i kaže: "Gayo, kru' ti jebem, daj prevrni koju gajbu da se i ja malo ogrebem." Dobio je cijelo jedno pecivo koje sam inače sebi uzeo iz zalihe koju firma dobiva iz pekare. Od svojih gladnih usta sam odvojio za kolegu ranoranioca. Ono pecivo, pet puta veće od vrapca, nije imalo nikakve šanse. Nestajalo je munjevitom brzinom, kru' ti jebem!

U ponedjeljak slijedi razgovor sa šefom. Drži fige, kru' ti jebem!