23. 05. 2015.

Kroz nepoznato zbog odrona

Odronio se odron! U ovo proljetno doba kad se topi led koji je zimi gore u planinama drobio kamenje, česta pojava u ovim krajevima su odroni. I gdje će se đubrad odranjati nego na glavnoj cesti? Prije nekih deset dana na istom mjestu bio je odron, a sada se ponovio malo žešći. Srećom ovaj se sastoji uglavnom od zemlje i drveća. Da su kamenčine u pitanju, sporo bi se to čistilo.

Pošto je moj posao od životne važnosti za luksuzne guzice, morao sam isporučiti posteljinu u hotel okolnim putem. Polazište je moje seoce Evanger, a odredište Osøyro. Ujutro sam krenuo preko Kvandala i Norheimsunda, od ranije poznatom mi rutom. Išao sam rano dok ne nastane gužva, jer sav promet sa glavne ceste preselio se na tu, dobrim dijelom usku i zeznutu cestu.Naravno, dok sam obavljao isporuku u hotelu nazvao me šef sa naređenjem da se vraćam drugom rutom. Rutom kojom nikada nisam prolazio. Taj plan mi nije mogao reći dan ranije da se ja malo informiram, nego da ko kakav mulac po hotelu tražim da mi daju kompjuter da malo pogledam karte. Na kraju su mi dali papirnatu kartu koja je uz navigaciju bila od pomoći.

I tako krenuh za Bergen, Knarvik, Mo, Eksingedal i konačno Evanger. Kod Mo-a (čitaj: Mu-a) počeo sam snimati naredne videe. Svidio mi se taj dio koji je toliko blizu mene, a nikad nisam prošnjofao onuda. Pa evo da podijelim malo.


Telefon je zazvonio i prekinulo se snimanje. Nakon desetak sekundi razgovor je pukao. Signal. E onda sam se snašao da više me više nitko ne prekida.Opet se prekinulo snimanje videa, ali ne zbog poziva.


Gotovooooo! Nema više slobodne memorije! Uvijek sam razmišljao da mi ne treba veća kartica od 8 giga. Pa i ne treba ako redovno brišem slike i videe s nje, što ne činim.

Da, znam da mi je svaki video treskav i da boli glava od gledanja. Šta da vam ja radim... Gledajte očima, ne glavom.

Svaka sličnost sa stvarnim cestama, planinama, rijekama, jezerima i vozačem kamiona sasvim je slučajna. Ne pokušavajte ovo kod kuće, jer ajmo biti realni, u kuću vam ne bi stao ni kamion. O planinama da i ne pričamo...