16. 05. 2015.

Naše gore list

Običan šljakerski dan pokvario se zbog poziva šefa koji je rekao da moram pokupiti na jednom mjestu nešto i onda do toliko i toliko sati to nešto dovesti nazad u firmu, jer tamo će to pokupiti drugi vozač koji vozi dalje. Šef mi na brzinu izbrblja poluinformacije na svom norveško-engleskom i tako zbunjen nadam se da će ovi od kojih trebam pokupiti to nešto, znati šta trebam pokupiti.

Imaš tamo dvoja kolica s tim i tim. Odem tamo, a tamo ima jedno sedam ili osam kolica s tim i tim, a samo na jednima piše 1000 toga i toga. Ne piše ništa za koga je. Opet pronađem lika koji mi je ovaj put prstom pokazao koja dvoja kolica. Pritom pita jel imam mjesta u kamionu za šestero kolica. Imam.
Nakon preparkiravanja daje mi dvoja kolica. A gdje su još dva komada? Ovo je sve, odgovara. Ajd dobro... Naglašava još da nije sve za onog tipa koji me čeka, nego je nešto i za nas. A koje je za nas? Počne nešto objašnjavati i sam sebe prekine izjavom da moj šef zna šta je za koga. Rekoh dobro, premda moj šef nije ni bio na poslu toga dana.

Na povratku zvoni meni nepoznat broj i to u prometno vrlo nezgodnom trenutku tako da sam slabo bio koncentriran na priču. Kaže on meni er du Vladimir, što će ga značiti jesam li ja Vladimir. Svaki puta kad tako netko nepoznat započne konverzaciju na norveškom, ja bojažljivo odgovaram yeeeeeeeeeeeees. Znam da će taj moj yes njemu dati zeleno svjetlo da blebeće dalje, a problem je to što ja ne kontam više od dvije i pol rečenice norveškog. I tako nastavi on priču, ja sam taj i taj, vozač Nortekstila, ja sam u tvojoj firmi, da ja tebe ne bi čekao mogli bi se mi naći negdje na.... Dajem žmigavce, šaltam brzine, kočim, gledam ženske sa strane... Jbt od kad ja ovoliko norveškog razumijem? Ko materinji! Šta se ovo dešava?! Kad ono kolega iz drugog "pogona", naše gore list. Ko bi rekao! U našoj firmi su jedno 20% Norvežani, 20% Poljaci, par % razni stranci i 100% Litvanci. Al da je još neki Balkanac zalutao, to još nisam čuo.

Ovako u stranjskom svijetu, drago je čovjeku kad naleti na nekog svoga. A onda kad naleti na nekoga svoga ko radi u jednako govnavoj firmi kao i on, bude mu nekako i lakše, nije sam!