11. 02. 2017.

Sindikalne polovične svinjarije

Zbog situacija raznih odlučio sam da se učlanim u sindikat prije par mjeseci. Tlače me kao pravog gastarbajtera, pa rekoh tko se posljednji smije, najslađe se smije! A i zašto bi ja radio dok ostali štrajkaju? Tako je bilo prilikom jedinog štrajka koji se dogodio u mom radnom životu. I provedem ga radno. Sramota...

Obratim se ovlaštenoj kolegici da bi se učlanio u sindikat. U redu, sredit ćemo. Nekoliko sati kasnije poslala mi je sms da joj napišem podatke te i te. Poslao sam joj podatke. Nešto kasnije potvrdila mi je da je obavila prijavu.

Dani prolaze, a meni nikakva potvrda ni u kom obliku ne stiže od sindikata. Pokušam se ulogirati na njihovoj stranici, ne ide. Rekoh sam sebi da nešto tu ne štima, a onda rekoh to i njoj. Pa sam pogledao podatke u onom sms-u koji sam sam slao. Što zbog autokorekcije na tupfonima, što zbog čevapa na rukama, pola podataka koje sam napisao bili su netočni. A krivo je bila napisana i e-mail adresa kojom mi je eto trebala doći potvrda da sam član.

Ajd ponovi ona prijavu i nakon jedno tjedan dana počeli stizati mailovi, a i pismene pošiljke od sindikata. Dobrodošlica, pa pojašnjenja o mojim pravima, te ovo, te ono. Nakon nekoliko mailova počeo sam ih ignorirati.

Nekih mjesec dana kasnije pročešljavao sam mailove, neodgovorene ili nepregledane s uključenim mozgom, pa tako i te od sindikata. Kad u jednom mailu obraća mi se predstavnica sindikata koja kaže da nešto nije u redu sa mojom prijavom i ako znam kojeg sam točno datuma prijavljen. Pojma nisam imao, ali složili smo se da je razlika u nekih desetak dana tako da to nije ni bitno. I tu sam mislio da je mojim mukama kraj. Mlad i naivan, kakav jesam!

Na prvoj platnoj listi nakon učlanjivanja u sindikat nisam primjetio da su mi odbili članarinu. Rekoh sam sebi vjerojatno je to zato što nije puni mjesec pa ne naplaćuju. Druga platna lista, opet ništa. Kontaktirao sam dotičnu u sindikatu da ju priupitam oko toga. Rekla je da je ona obavijestila moju firmu vezano za to, ali da i ja kažem svom šefu da on pita u računovodstvu. Ja šefu rekao, a on mi je nezainteresirano rekao da oni znaju za to. Ovdje ama baš nitko ne obraća pažnju na detalje i sve je nekako nedorečeno. Kad nešto ovako zapne kosa ti otpadne s glave dok sve ne raspetljaš.

Treća platna lista, opet ništa vezano za članarinu. A paralelno s tim stigla mi je i poštom uplatnica da platim članarinu za dva mjeseca, jer uvidom u njihovo stanje to nije podmireno. I štaš, hvataj se za internet bankarstvo i plaćaj! Sindikat je tu da te štiti od poslodavca, a tko te štiti od sindikata pitam se ja?! Plati i poklopi se ušima.

Šef je kontaktirao knjigovodstvo i oni kažu da im sindikat uopće ne šalje moje ime u popisu onih za koje treba odbiti članarinu za sindikat. A ha! Skroz gore navedena kolegica opet je kontaktirala sindikat da vidimo gdje je problem. Rekli su da će provjeriti pa nazvati. I tako je zasad ostalo na tome. Sa sljedećom platnom listom ili plaćam članarinu ili pišem novi tekst na blogu.